Case Study:

Pacific Plaza Park PavilionTransforming an Eyesore into an Urban Oasis

Dallas, Texas, USA

The Challenge

Designing within a dense urban area poses unique challenges, and the pavilion within the city of Dallas’ downtown Pacific Park Plaza park was no exception. The location is surrounded by tall buildings, requiring that the pavilion look appealing from a bird’s eye view as well as at pedestrian level. In addition, any construction had to avoid interfering with the sightline through the park, an important element when enticing passersby on all sides to enter.

The Design Solution

HKS designed the Pavilion to connect with itself and its elliptical shape is appealing from a skyscraper window. The Pavilion itself sits approximately 15 feet above the ground and is supported by 11 columns. These cruciform columns are angled to appear as thin as possible, preserving the sightlines through the park.

The Design Impact

Like many cities, Dallas is eager to re-create its downtown district to appeal to residents and workers. The Pavilion is part of an ongoing initiative to develop more parks in downtown Dallas and serves as a key element in the city’s “green link” of parks that will run through and connect several disparate Dallas neighborhoods.

Project Features

  • 4,600 square feet
  • Open-air pavilion
  • Perforated metal panels

Awards

  • 2018 AIA Dallas Chapter, Unbuilt Design Award