Case Study

Hollywood & Gower Multifamily High Rise TowerEvolving, Eclectic Hollywood Neighborhood Welcomes New Residential Tower

Los Angeles, California, USA

The Challenge

Located at the current site of a surface parking lot, Hollywood & Gower is a 21-story residential/mixed-use tower located at the eastern gateway to the Hollywood Walk of Fame. Cited at a prominent location in an evolving neighborhood adjacent to The Fonda Theater – an historic 1920s live music and entertainment venue – HKS was challenged to consider the intersection of old and new architecture to design a modern residential high rise blended with welcoming amenities and gathering spaces for residents and the public alike.

The Design Solution

The 21-story residential tower features 220 apartments designed for a contemporary, social lifestyle. The tower is positioned on a north-south axis to maximize views to the north and south for all units. To the north is a direct view to the world-famous Hollywood Sign; facing south is the Los Angeles city basin looking toward the Pacific.

The rooftop features a full indoor prep kitchen, activity room and landscaped terrace with city and ocean views. The building orientation allows for a sun-filled open space, acting as a massing buffer from the adjacent Fonda Theatre while maximizing daylight entering the residents’ amenity area.

A striking building feature is the performative exo-skeletal metal encasing. Wrapped in a prefinished white aluminum panel, the facade maximizes glazing around the building while reducing heat by 20% and creating a foil that organizes the randomness of the “diving board” balconies. The skin protrudes from the structure in front of clear vision glass and dark metal panels. Full-length south-facing terrace balconies provide shade without compromising views.

Located at ground level is a 3,270 square-foot (303 square-meter) restaurant with plazas and outdoor seating. Beside the restaurant is an outdoor living room/pocket park for hosting pre-theater event activities and other gatherings. The project offers 317 parking stalls; one level below-grade and three at podium level with signage, large scale murals or other artistic displays above-grade parking levels. Gower Street will offer a turn-out for ride share and taxis.

The residence program offers a mix of studio, one- and two-bedroom floor plans, with common amenities including a pool deck, fitness center, extensive bike storage and plenty of nearby public transportation options.

The Design Impact

Hollywood & Gower exceeds open space and California green building code requirements. Ten percent of the units are designated for low-income households.

The project is scheduled to break ground in the third quarter of 2020, with construction completion anticipated by the second quarter of 2023.

Project Features

  • 450,000 square feet (41,800 square meters)
  • 21 stories
  • 220 residential units with views
  • 317-car parking garage
  • Storage for 200 bikes
  • 3,270 square-foot (303 square-meter) restaurant with outdoor seating
  • Pool & Amenity Deck
  • Pocket Park/exterior courtyard