Case Study:

BBVA Compass PlazaUptown Houston’s Office Tower Creates Incredible Value

Houston, Texas, USA

The Challenge

Design the new base of operations for BBVA Compass Bank in the United States to reflect the bank’s spirit of simplicity, transparency and collaboration.

The Design Solution

HKS designed the tower to complement Houston’s Uptown neighborhood and enable BBVA Compass to consolidate its workforce and regional executive team. The tower utilizes elements such as signature metal archways, the elevated terrace and the floating glass box above it to create a memorable visual experience.

Vertical fins animate the east and south façade to enhance the building’s image. A carefully articulated façade breaks up its mass and screens a seven-level parking garage.

The Design Impact

The first of a new generation of office buildings in the area when it was completed in 2013, BBVA attracted a host of high-caliber tenants and eventually sold the building for a record price. Construction waste was recycled where possible to reduce environmental impact and the building achieved LEED Gold Certification.

Project Features

  • 22-story office building
  • 323,943 square feet
  • Energy efficient HVAC system
  • Seven-level parking garage with 1,395 parking spots
  • Two upscale restaurants
  • Floor-to-ceiling windows
  • LEED Gold certified

Awards

  • 2013 Houston Business Journal, Landmark Award Winner