Case Study:
  • Commercial

Avon Cosmetics European HeadquartersConsolidation Brings Benefits in Efficiency and Employee Engagement

Northampton, UK

The Challenge

To design an efficient and secure building that promotes and improves a cohesive work culture.

The Design Solution

Global cosmetics giant Avon Cosmetics’ new UK headquarters is a symbol of its status as a major local employer and of the wider regeneration of its industrial setting. Designed to reflect Avon’s status as the world’s largest direct-selling beauty company, the new facility on the banks of the Nene River underpins Avon’s efforts to attract, retain and motivate its employees. The building consolidates several previously disparate buildings into a singular office that is sustainable and supports flexible, innovative and modern working practices. Its five stories are arranged in two wings around a central atrium that harvests daylight and serves as an interactive space where employees enjoy amenities such as a restaurant, a cafe, a history room, the company shop and conference and training suites.

The Design Impact

The new building has enhanced the Avon brand in Europe and significantly improved employee morale and engagement.

Project Features

  • 109,791 square feet
  • Five stories
  • 28-acre campus
  • Terraced gardens
  • Restaurant and café
  • Photographic studio
  • 400-car, below-grade parking

Awards

  • 2011 British Council for Offices, National Fit Out of Workplace Award
  • 2010 International Green Apple Awards, Environmental Best Practice,
  • Very Good accreditation (BREEAM)

Our new building creates an environment which has instilled a new sense of pride in our employees. We are very proud of our new building, which enables our UK and European business colleagues to work together under the same roof for the first time.

Carole Stronach

Senior Manager, Global Real Estate with Avon Cosmetics