CBRE Dallas Consolidation
Dallas, Texas
CBRE Dallas Consolidation
Dallas, Texas

A workplace should empower employees, not hinder them. A safe, positive and well-thought out environment, designed to promote employee production and collaboration, creates satisfied, effective employees who in turn create a well-performing company. 

CBRE is the world’s largest commercial real estate services company. It has more than 300 offices in 30 countries. The firm sought to implement industry best practices, enhancing brand recognition, increasing their commitment to sustainability and improving their workplace standards for not only themselves, but their employees as well. 


The Vision

The Senior Leadership of CBRE wanted their clients to recognize a sense of quality, a judicious use of resources and a clear message of professionalism within all of its offices, and the National Workplace Design Guidelines supported that goal.

CBRE wanted to make sure that the improvements to the new office space and the workplace standards would not be a detriment to employees. In order to improve the workplace environment, they sought to have more space allocated for collaborative meetings and implemented LEED principles to improve the quality of lighting. 


The Design

CBRE Dallas was the first project to implement the National Workplace Design Guidelines. The project is a consolidation of three CBRE offices into a single location; the location offers a unique opportunity to locate everyone on a single floor of 65,000 square feet.

Upon arrival to the floor, CBRE’s global presence is immediately noticeable and is represented with an etched glass map of the world. Wood elements from the previous tenant finish out were repurposed into ceiling and wall treatments.

The client wanted the new office to have an open space plan containing conference rooms on the interior core of the floor plate as well as a café, lobby area and production rooms. The open space area sought to enhance employee interaction and collaboration. Passing through the open office area, one can observe panoramas of 100-plus workstations and a backdrop of views of downtown Dallas. CBRE also wanted to provide a workspace that promotes environmental responsibility and employee wellness, satisfaction and productivity. Thus, they implemented “green” features which included 14-foot ceiling heights to maximize natural light within the space, direct/indirect pendant lighting to contribute to energy efficiency, installation of sub-meters and a CO2 monitoring system.