Cardinal Health
Yorba Linda, California
Cardinal Health
Yorba Linda, California

Efficiency, flow, satisfaction and collaboration are a few of the results when great design is implemented in a corporate setting. Great design provides employees with spaces to work together and explore ideas. It provides management with the right space to expand and grow. And, it provides the company with a healthier environment to excel.

Cardinal Healthcare is a global marketing leader in healthcare technology that develops, manufactures, markets and services high technology medical devices. With a lease expiration of a building that no longer accommodated their growth, the client was prompted to lease an existing 1989, one-story building with a partial second story wood truss mezzanine (totaling 100,000 square feet) in order to accommodate their business objectives, facilitate staff growth and increase workplace quality and efficiency. The upgraded facility provides a clean, flexible environment to support the progress of research and development of monitoring systems and instruments.    


The Vision

The client wanted to re-define their facility so that not only was the Cardinal Healthcare brand reflected, it also adhered to their business, facility and employee needs. This growing company sought to consolidate two groups from different locations within their new office space. The new business goal was to create a pilot manufacturing facility within their office space.

Some of the challenges were due to facility size. Standing at 100,000 square feet, the new facility was not large enough to accommodate the required programming specifications, so it was negotiated with the landlord to increase the building size by building a second floor within the existing building. Since the beginning, a priority for the design of the interiors was the need to not only accommodate staff growth and consolidation from two different locations, but increase quality and efficiency as well.       


The Design

The building’s design contains an open floor plan so that cubes and departments are kept un-fragmented. This open space encourages employees to interact; thus, promoting team work and a collaborative work environment.

The reception area was highlighted using USG Geometrix three-dimensional aluminum ceiling panels, which captured the back wall of the reception area creating a clean, high-tech look for a growing high-tech healthcare company.

The facility’s laboratory space was designed to support the laboratory functions. A ceiling mounted system was created for piping, electrical, data and telephone outlets by utilizing shelf standard white metal ceiling panels. Each tile was cut to create a flexible custom semi-recessed system. This kept the infrastructure concealed in the ceiling while maintaining a clean and flexible environment. Furthermore, these ceiling systems provided flexibility for multiple laboratory bench configurations.