Office Concept

Tysons Corner, Virginia

The office tower project was part of a conceptual design package proposed for their Tyson’s Corner headquarters. In an effort to help connect the proposed plaza space with the retail a conceptual move was made to bring a contiguous surface from the plaza to the facade of the building, connecting to the roof garden.  Helping to shade both the interior conference spaces and the parking decks above the retail, a perforated metal skin wraps around the massing to clad the exterior.


Pages from SCITECH_Presentationx

The structure hosts an integrated shelving system where grooves hold the displays of past competition entrants and winners. Once vacant space becomes enriched through the cultural narrative of the Anonymous. Cave-like niches within the structure are carved away to reveal areas for a more informal social interaction while allowing for visual connectivity to the main circulatory path below. Central to the affect and effect of the design is the dispersion of light as it filters through a stochastic pattern of pixelated surfaces into the habitable spaces within. Parametrically derived and algorithmically induced, the structure builds upon a series of equally spaced planes whereby digitally simulated particles emitted at the entry points attract towards points within the volume, creating fluid circulatory paths connecting to lounging niches within. The 2D planes emerge as flat cut-ready sheets to be assembled. A series of vertical structural rods at key instances within the solid volume ground the pavilion and ensures the sheets are spaced at the correct distances, thereby stabilizing the structure. Grooves milled near the edges of the planar elements create tracks where veneer-like sheets create the pixelated pattern and diffuse the light. The entire ambient effect of the installation becomes a space created for the display, circulation, and lounging during the Anonymous exhibition. The design challenges preconceived perceptions of spaces overshadowed by overpasses; carving space to be transformed and actualized into energy-laden environments.